Vriendelijk advies voor een begeleider in de lichamelijke verzorging: Wat ze moeten weten

0 Comments

Fysieke zorg begeleider

Met een steeds ouder wordende bevolking en een toename van de geriatrische zorg, wordt de noodzaak voor klinisch en verplegend personeel om leeftijdsvriendelijke zorg te verlenen steeds groter. In deze blog verkennen we enkele van de belangrijkste factoren die verpleegkundigen, verzorgenden en fysieke zorg begeleider (PSA's) die in geriatrische zorginstellingen werken, moeten weten over het verlenen van leeftijdsvriendelijke zorg. Elke dag kunt u een oudere volwassene tegenkomen die hulp nodig heeft bij dagelijkse activiteiten. Van aankleden tot eten en persoonlijke hygiëne, het kan soms een uitdaging zijn om aan hun behoeften te voldoen. In deze blog wordt ingegaan op een aantal van de belangrijkste overwegingen die verzorgenden in geratorische instellingen in gedachten moeten houden wanneer zij bewoners ondersteunen.

Wees voorbereid als er hulp nodig is.

Een ondersteunende omgeving is er een waar het gevoel van waardigheid van een oudere volwassene wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Om uw bewoners zo goed mogelijk te helpen, moet u weten wat ze nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben. Een goede manier om te beginnen is door te observeren en te luisteren naar uw bewoners. Noteer tijdens informele gesprekken en interacties met uw bewoners wat ze zeggen, doen en vragen. Dit zal u helpen hun dagelijkse behoeften en voorkeuren beter te begrijpen. Door een open geest te houden, ontdekt u misschien ook andere manieren om te helpen die niet op de radar van uw bewoners stonden.

Wanneer u een bewoner tegenkomt die hulp nodig heeft, probeer de situatie dan met een open geest en een kalme houding te benaderen. Als u voorbereid bent, verlaagt u uw stressniveau, waardoor u beter gefocust en aanwezig kunt blijven. Indien mogelijk, plan vooruit om alle benodigdheden voor de betreffende taak in huis te hebben. Als uw bewoner bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het aankleden, is het handig om een paar pantoffels mee te nemen om aan te trekken, een haarborstel om het haar te stylen, ondergoed en een overhemd met knoopjes.

Praat met uw bewoner voordat u hem of haar helpt.

Voordat je een bewoner helpt met een fysieke activiteit, moet je er met hem over praten. Laat hem weten wat je van plan bent te doen, waarom je het van plan bent te doen, en hoe het zijn leven zal vergemakkelijken. Als de activiteit die je in gedachten hebt iets is dat ze leuk vinden, zullen ze de hulp misschien meer waarderen als ze weten dat het van een goede plek komt.

Als een bewoner cognitieve of mobiliteitsproblemen heeft, kun je hem nog steeds helpen. Activiteiten die eenvoudiger zijn en niet veel beweging vereisen, kunnen goed passen. Een bewoner in een comfortabele houding laten zitten terwijl u zijn haar borstelt is bijvoorbeeld een eenvoudige taak.

Als de activiteit die u in gedachten hebt echter fysieke kracht of beweeglijkheid vereist, zoals aankleden of eten, kunt u dit beter eerst met uw bewoner bespreken. Als uw bewoner cognitieve of mobiliteitsproblemen heeft, kunt u hem toch helpen door een eenvoudigere activiteit uit te voeren, zoals hem in een comfortabele houding laten zitten terwijl u zijn haar borstelt.

Vergeet de omgeving en de veiligheid niet.

Houd in gedachten dat, ongeacht de omgeving, veiligheid altijd op de eerste plaats komt. Het is niet alleen een fundamenteel mensenrecht, maar het kan ook een wettelijke vereiste zijn. Als u bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum woont en uw bewoner hulp nodig heeft bij het baden, probeer dan alle benodigdheden en apparatuur die nodig zijn voor het baden bij de hand te hebben, zoals washandjes, shampoo, een haarborstel en een handdoek.

U moet ook voorzichtig zijn bij het werken met brandbare materialen, zoals oliën en lotions, in de omgeving van een geriatrische zorginstelling. Terwijl u deze materialen in de privacy van uw eigen huis kunt gebruiken, kunnen ze een ernstig brandrisico vormen in een verpleeg- of verzorgingsinstelling.

Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van de apparatuur of de benodigdheden in de instelling, neem dan contact op met de beheerder van de instelling. Zij kunnen u helpen de risico's in te schatten en een weloverwogen beslissing te nemen over hoe u veilig te werk kunt gaan.

Hoe ondersteunende zorg te verlenen in de geriatrische zorginstelling.

Als zorgverlener speelt u een belangrijke rol in het leven van oudere volwassenen. Wanneer u uw bewoners helpt, houd dan rekening met hun voorkeuren, situatie en mogelijkheden. Respecteer hun privacy en zorgen. Wees geduldig en vriendelijk in de omgang met afhankelijkheid en kwetsbaarheid. Wees een goede luisteraar. Wees behulpzaam. Wees een vriend. Dit zal een grote bijdrage leveren aan het creëren van een ondersteunende en vriendelijke omgeving.

Verzorgers kunnen leeftijdsvriendelijke tips gebruiken, zoals het verstrekken van visuele hulpmiddelen om te helpen bij geheugenverlies, het aanbieden van herinneringen om medicijnen in te nemen of het plannen van activiteiten die leuk en natuurgerelateerd zijn, om het leven van hun oudere bewoners te vergemakkelijken.

Zorgverleners moeten er ook op letten dat ze geen klusjes doen die de bewoners beter zelf kunnen doen, zoals het huis schoonmaken, de was doen of autorijden. Hoewel u uw bewoners misschien wilt helpen met deze taken, kunt u meer last dan hulp bieden.

Conclusie

Naarmate de populatie oudere volwassenen blijft groeien, groeit ook de behoefte aan zorgverleners die liefdevolle en meelevende zorg kunnen bieden. Met de juiste voorbereiding kunt u aan de behoeften voldoen en uw bewoners in elke omgeving ondersteunen.

Wat we in deze blog hebben besproken is slechts een klein deel van de vele aspecten van het werken met oudere volwassenen. We hopen dat dit u helpt de behoeften van uw bewoners beter te begrijpen en hoe u hen kunt helpen.