Hoe vind je je innerlijke zelf?

0 Comments

De laatste jaren is er in de wereld van gezondheid en welzijn een hernieuwde belangstelling voor oude methoden en praktijken, van de Chinese kunsten, Yoga, Reiki en Meditatie, tot Ontspanningstechnieken zoals Tai Chi Chuan en Yoga, die allemaal één ding gemeen hebben. Een verlangen om weer in contact te komen met je innerlijke zelf, je spirituele kern, je centrum. In de wereld van vandaag kan je innerlijke zelf bedreigd worden, door stress op het werk, door verlies van een baan, financiële problemen. Een breed scala aan stress eist zijn tol op je lichaam, de meesten van ons hebben er elke dag mee te maken, als je er niet mee omgaat kun je uit balans raken, je kunt in een ziekte spiraal terecht komen, of erger nog, een ziekte ontwikkelen.

Tijdens mijn studie en via verschillende werkplekken heb ik gezien en gewerkt met mensen met opdrachtgevers op dertig meter afstand, die er nooit aan toe zijn gekomen hun eigen levensverhaal te lezen, en een belangrijke oorzaak van hun eigen stress. Ze zagen zichzelf als ondernemers, soms als "instapverkopers" bij de plaatselijke optimum, maar al gauw vergaten ze wat ze waren en wat ze hadden moeten zijn.

Mensen raken verlamd door dagelijkse verantwoordelijkheden. Wat moet je doen? Waar sta je? Wat heb je om naar uit te kijken? Wat ligt er voor je in het verschiet? Terwijl je naar jezelf rent, is piekeren de ongeziene moordenaar. Je denken wordt negatief. Dramatische, drastische stemmen van buitenaf kunnen je aandacht opeisen, maar je rent weg van wat je wilt. Je wordt passief, je gaat gewoon.

Als je naar je uiterlijke omstandigheden kijkt, loop je weg van wat je bent,

je dromen, je verlangens,

niet alleen het hier en nu. Het neemt je mee op een reis van verwarring en uitputting. Een miserabel bestaan. Waarom? Omdat je geen richting hebt, je weet niet waar je heen gaat, je hebt geen vast referentiepunt. En je hebt zeker geen plan.

Maar kun je niet op reis gaan om jezelf te ontdekken, om jezelf beter te leren kennen? Om beter te weten? Natuurlijk kan je dat, maar je moet wel de eerste stap zetten. Je moet beslissen dat je klaar bent om je eerste stap te zetten.

Dus als je je richting kwijt bent, je doel, je DOEL, dan moet je in jezelf kijken, er is niets anders daarbuiten, behalve jij. Jij bent jij, er is niets anders zoals jij, en je moet in jezelf kijken om je antwoord te vinden.

Het loslaten van je verwachtingen brengt je in de ruimte van mogelijkheden. De ruimte van kansen is de plaats van mogelijkheden. Om een idee te krijgen van wat je bent, ben je op zoek naar het antwoord op het raadsel van je leven. Om de oplossing van je raadsel te vinden, onderneem je een reis.

Alle groten kennen de waarde van de reis. Kennis en verbeelding zijn de sleutels tot uw succes. Dus laten we eens kijken naar een reis.

– De ontdekkingsreis gaat als volgt: Je wordt elke dag wakker in een poging om meer te leren en te ontdekken over wie je bent en nog belangrijker, jezelf. Je hebt geen idee waar je heen gaat, maar je hebt het gevoel dat het een uitdaging gaat worden. De mogelijkheid bestaat dat je het op de slechtst mogelijke manier verknalt en onderweg een paar verwondingen oploopt. Klinkt dat bekend? Je wordt de volgende dag teleurgesteld wakker en je mag 's morgens chocoladetaart en een bagel eten. – Een andere mogelijkheid is dat je op weg bent naar een baan, je familie is boos dat je niet gaat, je werk is klaar en de baas is ontslagen, je besluit om de lokale restaurants te gaan bekijken die er goed uitzien, maar plotseling raak je op een zijspoor als je gewoon naar het eten gaat kijken.- Je bent boos over je status quo en je wilt dingen nu veranderen. – Hoe langer je daar bent, gezond eet, niet sport, veel junkfood eet dat niet goed voor je is, hoe meer stress, hoe meer er niemand thuis is om voor je te zorgen, je wordt zelfs ziek.- Je wordt wakker met het verlangen naar gezonder voedsel, naar de frisse lucht, naar iets gezonds, je opent je ramen en laat het zonlicht binnen, je wordt begroet met ofwel een sugar rush ofwel de bittere kou van Weerstand. – Zodra je er een gewoonte van maakt om te kijken waar je naar toe gaat, op je telefoon of een stuk papier en alles eruit te halen wat je nodig hebt, zodat je fris en klaar bent om de dag tegemoet te treden.- Er begint zich een lijn van onophoudelijk druppelen te vormen, waar het water doorheen begint te lopen en je moet het weggieten, het zo snel mogelijk weggieten, de druk wegnemen, het laten stromen.- Er is een scherpe pijn in je onderrug, je horloge zegt dat het tijd is