De kunst van het bemiddelen: hoe een conflictbemiddelaar jouw ruzie kan oplossen

0 Comments

Conflictbemiddelaar

 

 

Bemiddeling is meer dan praten; het is een proces dat gericht is op oplossingen. Het vereist geduld en tact, maar als u het eenmaal oefent, zult u zien waarom het zo goed werkt om conflicten op te lossen. Misschien probeer je al weken of zelfs maanden een ruzie met een vriend of familielid op te lossen. U weet dat zij vrede willen sluiten en dat er een onderliggend probleem moet worden opgelost voordat het beter kan gaan. Een succesvolle bemiddeling kan het probleem identificeren en u helpen om samen mogelijke oplossingen te vinden. In dit artikel schetsen we de basisprincipes van conflictoplossing en hoe ze werken in combinatie met bemiddeling. Blijf lezen als u wilt weten hoe een conflictbemiddelaar u kan helpen conflicten effectiever dan ooit op te lossen – of uw vrienden nu ruzie maken over videospelletjes of over andere, meer betekenisvolle onderwerpen zoals vertrouwen, waarden, tradities en culturele verschillen.

Wat is conflictoplossing?

Conflictoplossing is wanneer iemand het contact met zijn gevoelens verliest. Het kan ertoe leiden dat iemand dingen doet die hemzelf en anderen kwetsen. Het is vaak een gevolg van een stressvolle situatie. In sommige gevallen kan het ook het gevolg zijn van een gebrek aan vertrouwen in anderen. Wanneer mensen zich niet verbonden voelen met hun gevoelens, verliezen ze vaak ook het contact met hun intuïtie. Conflictbemiddelaars kunnen mensen met conflictverlies helpen hun intuïtie terug te krijgen, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen en meer begrip voor anderen kunnen opbrengen.

Je mensen leren kennen: Introspectie en voorbereiding

Conflictbemiddelaars zijn getraind om dingen op te merken die andere mensen misschien over het hoofd zien. Een ervaren bemiddelaar kan een toon in een gesprek opmerken die aangeeft dat iemand iets dwars zit. Een bemiddelaar kan een verandering in de normale gewoonten van de ander opmerken, zoals een ongewoon lange pauze in een gesprek of een plotselinge verandering van stemming. Deze dingen kunnen een bemiddelaar helpen om te zien wat er werkelijk tussen twee mensen gebeurt. Bemiddelaars kunnen ook de fysieke omgeving observeren. Waar zitten de mensen? Is er een voorwerp op tafel dat als wapen kan worden gebruikt? Is er een plek waar mensen zouden kunnen vechten? Heeft de ene persoon veel meer macht in de relatie dan de andere? Deze dingen kunnen de bemiddelaar helpen om te zien waar mensen gewoonlijk niet over willen praten.

Vaardigheden van een ervaren bemiddelaar

  • Communicatie – Gebruik woorden die de gevoelens van de ander respecteren. Wees direct en eerlijk. Vertel iemand niet wat hij wil horen, maar bied hem wat hij moet horen. Wees je bewust van de verschillende manieren waarop mensen affectie tonen, inclusief fysieke affectie zoals knuffels en kussen.
  • Empathie – Probeer je te verplaatsen in de ander.
  • Probleemoplossing – Probeer de situatie te bekijken vanuit het perspectief van de ander. Vergeet niet dat iedereen een andere ervaring heeft en vanuit een andere plaats komt.

Conclusie

Als er een conflict ontstaat, zijn er meestal verschillende redenen voor. Mensen kunnen gefrustreerd raken over elkaar, zich bedreigd voelen of het oneens zijn over een bepaald onderwerp. In veel gevallen is het oplossen van het conflict zo eenvoudig als weten wat het probleem is en samenwerken om een oplossing te vinden die voor alle betrokkenen werkt. Een conflictbemiddelaar kan een nuttig hulpmiddel zijn wanneer mensen moeite hebben om met elkaar te praten en een conflict in hun relatie ervaren. Een bemiddelaar helpt de betrokkenen te communiceren, hun gevoelens te vinden en een oplossing te vinden die voor alle betrokkenen werkt.